1. Groeten uit de Costa de la Luz

Ik schreef deze korte reeks van 4 blogpost voor een facebookgroep waar ik lid van ben. Toch ook leuk om hier even te delen, lijkt me. De eerste om te beginnen geeft wat algemene informatie over deze prachtige omgeving.

De Costa de la Luz (de Kust van het Licht) is de Atlantische kust van de autonomo regio Andalusië. Andalusië is één van de 17 autonomo regio’s in Spanje. De hoofdstad van Andalusië is Sevilla, welke de 4e stad van Spanje is (na Madrid, Barcelona en Valencia). Andalusië is verdeeld in 8 provincies, iedere provincie heeft dezelfde hoofdstadnaam als de provincienaam.

De Costa de la Luz omvat de provincies van Cádiz en Huelva en strekt zich uit van Tarifa in het zuidwesten tot de grens van Portugal in het noordwesten. De kust dankt zijn naam aan het felle zonlicht (meer dan 3000 zonuren per jaar) dat weerkaatst op de oceaan en de witte zandstranden. De Costa de la Luz is een populaire vakantiebestemming bij Spanjaarden en trekt de laatste jaren ook steeds meer buitenlandse toeristen, maar heeft zijn authentieke Andalusische karakter nog grotendeels bewaard.

Belangrijke steden, dorpen en toeristische trekpleisters aan de Costa de laLuz zijn: Cádiz, Huelva, Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria, Sanlucar de Barrameda, Chiclana de la Frontera, Conil de la Frontera, Vejer de la Frontera, Chipiona en Tarifa.

Er is ook een aantal natuurgebieden waarvan Nationaal park Doñana het belangrijkste is. In dit gebied, dat wat grootte en belangrijkheid betreft met de Waddenzee te vergelijken is, zijn veel “Nederlandse” vogels te vinden die hier overwinteren of op hun tocht van Noord-Europa naar Afrika hier een rustpauze inlassen. De Costa de la Luz wordt door de rivier Guadalquivir, die uitmondt in het park, in tweeën gedeeld.

Daarnaast is er een natuurgebied, het Parque Natural Bahia de Cádiz, in de baai van Cádiz. Boven het kustplaatsje Barbate is een pijnbomenbos dat aan zee grenst. Dit is het Parque Natural de la Breña y Marismas del Barbate. Hier komen nog vossen voor en grazen oerrunderen.

In dit natuurgebied ligt ook Cabo Trafalgar, een grote rots met een vuurtoren erop aan een mooi strand, waar in 1805 de Engelse vloot onder Horatio Nelson de gecombineerde Spaans/Franse vloot versloeg.

Om naar de Costa de la Luz te reizen, vlieg je naar Jerez de la Frontera, waar ik de volgende keer meer over zal vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s