3. Groeten uit de Costa de la Luz

De Feria!

Het beste feest van het jaar in Andalusië is de Feria. Tegenwoordig “reist” de feria van stad naar stad en dorp naar dorp door heel Andalusië, maar origineel is deze ontstaan in de middeleeuwen in Jerez de la Frontera. Jerez had namelijk twee heel belangrijke evenementen in het jaar: in het voorjaar was de paardenmarkt, in het najaar waren de oogstfeesten. Origineel waren deze belastingvrij en onder andere daardoor dus heel populair.

De paardenmarkt uit het voorjaar is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een ontzettend populair evenement en staat nu bekend als de Feria del Caballo, het festival van het paard. Naast paardenveilingen, ruiterwedstrijden en dressuur is het nu gewoon ook een enorm feest waar al het belangrijks van Jerez verendigd wordt: de sherry, de paarden en de muziek. Het festival staat bol van tradities, zo ook de kleding. Mannen dragen een statig ruiterpak (traje de corto) en vrouwen een kleurrijke zigeunerjurk (traje de gitana).

Persoonlijk zeg ik altijd, om de Feria te vergelijken met wat we uit Nederland kennen, dat het een mengsel is tussen carnaval en culinair (Eindhoven culinair bijv.). Als je uit Brabant komt, kun je je dus vast een inbeelding maken van dit geweldige feest.

De feria van Jerez wordt gehouden op het terrein van Parque González Hontoria. Op dit feestterrein bevinden zich ruim 250 casetas (tentjes) waar genoten kan worden van typische Jerez specialiteiten als flamenco, sherry en tapas. Elke caseta kent zijn eigen aankleding, ambiance en gastronomische specialiteiten. In tegenstelling tot de Feria de Abril in Sevilla zijn de meeste casetas in Jerez toegankelijk voor iedereen.

De gastronomie tijdens Feria del Caballo is gevarieerd. Populaire delicatessen zijn pimiento frito (gefrituurde en gezoute kleine paprika’s), pescaíto frito (gefrituurde vis), guisos (stoofschotels) en cola de toro (stierenstaart). Typische drankjes zijn fino (droge sherry) en rebujito (fino gemengd met limoen soda).

De beroemde Feria del Caballo uit Jerez vindt plaats in Jerez de la Frontera na de Feria de Abril van Sevilla en voor de Romería del Rocío (in het dorpje El Rocío) tijdens de 1e of 2e week van mei (dit varieert per jaar).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s