2. Groeten uit de Costa de la Luz

In dit blog vertel ik je over de stad waar ik woon: Jerez de la Frontera.

Jerez is met zijn ruim 200.000 inwoners de grootste stad van de Costa de la Luz en heeft een oppervlakte van 1188 km².

De reden dat vele steden in Andalusië “de la Frontera” als toevoeging hebben in hun stadsnaam, gaat terug naar de tijd dat de Christenen het land terug wilden veroveren van de Moren. De steden die dit in hun stadsnaam vermeld kregen, waren de eerste door de Christenen terugveroverde steden in Andalusië. Zij vormden een grens tussen beide bevolkeringen. Jerez is terugveroverd in 1264.

Jerez is vooral bekend vanwege de sherry. Sherry is een met alcohol verhoogde wijn van alleen witte druiven, welke rijpt in een systeem waarbij men de verschillende jaren met elkaar mengt om zo een contstante kwaliteit te krijgen. Er zijn 5 basis sherry soorten: fino, amontillado, droge oloroso, zoete oloroso en pedro ximenez. Een perfecte drank te combineren bij verschillende soorten maaltijden.

Het woord sherry is niet Spaans. In Spanje is de verzamelnaam “vino de Jerez” wat “wijn uit Jerez” betekent. Het is een drank die vooral populair werd bij de Engelsen (tegenwoordig is Engeland nog steeds het land waar de meeste sherry gedronken wordt, Nederland staat op een tweede plaats). Het woord sherry komt van de Engelsen, die de stadsnaam niet uitkonden spreken en uiteindelijk de oude stadsnaam uit Moorse tijd (Sherish) verbasterenden tot het huidige woord Sherry. Interenationaal bekend, maar in Spanje vaak niet. Daar kennen ze het meestal alleen onder de Spaanse naam.

Sherry is niet het enige produkt in de stad. Origineel waren er 33 blauwe druiven soorten waar rode wijnen mee gemaakt werden. Door de sherry raakten deze in vergetelheid, maar tegenwoordig zijn er verschillende bedrijven in de regio die de oude druivensoorten terug willen brengen. In de stad Jerez zelf is er nu één. Zij maken onder andere een heerlijke rode wijn met een autentische rode druif Tintilla de Rota genaamd.

Verder is Jerez ook bekend vanwege de paarden. In deze regio worden de Andalusische paarden gefokt en in Jerez zelf is de Paardenrijschool “Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre” oftewel de “Koninklijke Andalusische School van de Hippische Kunst”.

Daarnaast kent Jerez nog de “Yeguada de la Cartuja”, wat de Kartuizer stoeterij betekent. Hier is meer de natuur van het paard te zien; de hengsten, de merries, maar ook de veuelentjes als deze er zijn.

  

Tot slot is Jerez ook nog bekend vanwege de flamenco, de typische muziek- en dansstijl uit deze regio, met het flamenco festival in februari en de officiële academie van de Flamenco, het “Centro de Baile Jerez”, en ook vanwege de het MOTO GP circuit, dat vroeger ook als Formule 1 circuit dienst deed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s