Nederlandse tradities versus de Spaanse

Toen ik zwanger was dacht ik echt me te gaan houden aan Nederlandse tradities; Mijn kind zou op tijd naar bed gaan, op Nederlandse tijden eten, geen cadeautjes met kerst, maar Sinterklaas zouden we vieren en we zouden wél een tweede kerstdag hebben!

Echter… In de praktijk bleek dat toch niet te werken…

Ten eerste het op tijd naar bed gaan: mijn zoontje komt pas om 17:00 uur uit school en heeft daarna nog buitenschoolse activiteiten. Begrijpelijk dus dat ik dat heb moeten aanpassen. Hij eet nog wel vroeger dan gewoon is hier en gaat ook wat vroeger naar bed dan andere kindjes, maar echt niet op de Nederlandse tijden. Dat is gewoon on mogelijk.

En de feestdagen… Als kind en later ook als volwassenen ben ik altijd dol geweest op Sinterklaas, maar hier was ik er rond die datum toch echt niet mee bezig. Begrijpelijk, want hier viert niemand het. Bovendien leerde ik al gauw, zelfs al voor ik zwanger was, over een prachtig kinderfeest hier: Drie Koningen. En het is echt een prachtig feest, waarbij de Drie Koningen op 5 januari middels grootse optochten in alle steden in Spanje aankomen. In de nacht van 5 op 6 januari gaan ze alle huizen langs en brengen cadeautjes rond.

Net als Sinterklaas is Drie Koningen een schitterend feest en hier in Spanje bovendien een feestdag, dus dat is helemaal optimaal genieten. Bovendien is Sinterklaas gewoon qua datum te dicht op de datum van het Drie Koningen feest om dat hier óók te vieren.

Ik heb er wel een oplossing voor gevonden: met Sinterklaas gaan we naar Nederland en zolang Cristian gelooft, en zijn school het toelaat, wil ik dat blijven doen. Als we in Nederland zijn, kunnen we wel van deze prachtige Nederlandse traditie genieten.

Dus voor ons in Spanje geen Sinterklaas (dat vieren we dus alleen als we dan in NL zijn), maar wel Drie Koningen. En kerst, dat is hier maar één feestdag (de 25e). Ik zou heel graag een Nederlandse tweede kerstdag doen, wellicht lukt dat in een jaar dat de 26e op een zaterdag valt!

Vandaag hebben we hier in Spanje in ieder geval ontzettend genoten van het feest van drie Koningen; vele cadeautje, lekker eten, genoten van de typische “roscón de reyes”, waarin ik de koning gevonden heb. En aan iedereen die Drie Koningen viert wensen we dan ook een heel “Feliz día de los Reyes Magos”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s