22. Voorlezen

voorlezenuil

Voorlezen helpt echt bij het meertalig opvoeden. Ik ondervind het dagelijks, sinds ik Critsian ’s avonds voor het slapengaan voorlees!

Is dat nu niet leuk? Dan zit je met een blog in je hoofd over voorlezen, blijkt vandaag in Nederland de week van de Nationale Voorleesdagen te beginnen! Mijn blog kon nu dus zeker niet uitblijven, vooral daar dit onderwerp voor mij ook nog eens perfect aansluit op mijn vorige blog “Meertalig opvoeden“!

Als je je kind namelijk meertalig opvoedt en jouw taal is de ondergeschikte, minder gesproken taal, heb ik geleerd dat er twee ideale methodes zijn om die taal bij te brengen en wel: zingen en voorlezen. Dat heb ik dus altijd trouw gedaan en echt alleen maar in het Nederlands. Cristian vindt het prachtig. Zingen doe ik al een hele tijd, eigenlijk sinds zijn geboorte al. Erg favoriet bij hem zijn: drie schuintamboers, de fabeltjeskrant en slaap kindje slaap. Echter, tot voor kort was hij nog niet zo van het voorlezen, daar had hij geen geduld voor.

Nu pas geleden zijn we echter zijn slaapritme aan het aanpassen. Cristian heeft altijd erg veel moeite gehad om in slaap te komen. Tenminste, dat dacht ik. De oplossing bleek zo simpel: gewoon lekker voorlezen voor het slapen gaan en het gaat geweldig! Op dit moment zijn er 4 boekjes die we afwisselen. Elke avond moet sowieso “De Mooiste Verhalen van Dikkie Dik” en verder wisselen we af met “Oma Fladder”,  “Tuut, Tuut daar komt de feesttrein” en “Hoera ik geef een feestje”.

Zijn vader heeft hem ook wel eens voorgelezen toen ik er een keer ’s avonds niet was. Dat was uiteraard in het Spaans en dat vond hij heel leuk, maar als we er beiden zijn en we vragen, wie hem naar bed mag brengen (waarbij we duidelijk zeggen Mama in het Nederlands of Papa in Spaans), dan is het steevast “Mama”! Oh, wat geniet ik daarvan. Het is inmiddels een vast momentje Nederlands op de dag en ik merk echt dat Cristian meer en meer dingetjes vraagt over en zegt in het Nederlands. Geweldig, toch?

Gelukkig heb ik hier best nog een aardig voorraadje Nederlandstalige kinderboekjes liggen, maar wie mij ooit in Jerez komt bezoeken: Nederlandse kinderboekjes zijn meer dan welkom!

Zonnige groet,
Mama Caroline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s