21. Meertalig opvoeden

spanje-Nederland(1)

Voor mij stond het als een paal boven water: ik zou Cristian Nederlands leren!

Dat wil ik nog steeds en ik doe dagelijks mijn uiterste best dit te bereiken. Voor mij is het vooral een must daar het MIJN taal is, mijn moedertaal, de taal die ik het beste beheers. Daarnaast heb ik veel familieleden en vrienden die geen Spaans spreken. Voor hun vind ik het heel belangrijk dat Cristian mijn taal leert. Zeker denkend aan neefjes en nichtjes in Nederland, zodat hij met ze kan communiceren. En tot slot vind ik Nederlands ook echt een leuke taal! Dat zo’n klein landje een geheel opzichzelfstaande taal instand houdt, is best bijzonder en ik vind het mooi om dat over te dragen.

Tijdens mijn zwangerschap had ik er heel veel over gelezen. Ik wilde goed voorbereid zijn, want je hoort erg veel verschillende verhalen. Er zijn even zoveel mensen voor als tegen. En geloof me, het is echt niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. “Gewoon” maar even jouw eigen taal continu tegen je kind spreken, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Wat ik als belangrijkste punt uit alle informatie haalde is dat het bij twee- of meertalig opvoeden fundamenteel is dat het kind weet wat zijn basis is; Zijn eerste taal. Zolang die maar duidelijk is, zolang hij maar weet waar hij echt thuis hoort, dat het dan wel goed zal komen. En ik moet zeggen, dat is bij Cristian volkomen duidelijk. Hij is in de eerste plaats Spaans en ik merk aan alles aan hem, dat hij dat ook echt zo voelt.

Cristian is nu 4 jaar en ik weet inmiddels ook dat Nederlands niet zijn twééde taal is. Nee, Nederlands komt op 3. Dit komt omdat Cristian naar een privé school gaat, waar 70% van de tijd Engels gesproken wordt. Persoonlijk ben ik daar heel blij mee. Ik heb gemerkt dat het meertalig opvoeden hierdoor gemakkelijker wordt. Het komt namelijk niet allemaal op mijn schouders. Op school praten ze vrijwel alleen maar Engels en Cristian weet dat, daar wordt het niet geaccepteerd als hij iets in een andere taal zegt. En dat is natuurljik geweldig voor zijn meertaligheid.

Voor mijzelf merk ik namelijk dat het vooral moeilijk is als we samen zijn met anderen die Spaans spreken. Ik spreek dan Spaans met iedereen en om dan “even” om te schakelen naar het Nederlands om iets tegen Cristian te zeggen, dat is verdraaid  lastig. Mocht Cristian nu alleen tweetalig opgevoed worden, was dit een big no-no. Echter, daar hij Engels als tweede taal heeft, leren zijn hersenen dus toch te onderscheiden en ik merk het naar mij toe ook echt. Hij weet heel goed, wat Spaans is, wat Engels en wat Nederlands. En steeds vaker hoor ik hem uit zichzelf vragen wat iets in het Nederlands is en dat vind ik prachtig.

Ik ben heel benieuwd hoe dit zich verder zal ontwikkelen. Het is echt een prachtige weg die we volgen en ik geniet ervan hem om te zien gaan met de verschillende talen.

Zonnige groet,
Mama Caroline

6 thoughts on “21. Meertalig opvoeden

 1. Super. Ook wij voeden ons kind meertalig op. In zijn geval woont hij in NL en doordat hij daar naar school gaat leert hij daar dus vanzelfsprekend Nederlands. Thuis krijgt hij echter puur alleen Spaanstalige tekenfilms te zien en mama ( Spaanse ) spreekt enkel dus Spaans met hem. Iets wat we goed merken want hij schakelt moeiteloos om. Ik als papa spreek geen nederlands tegen hem maar een limburgs dialect tegen hem wat hij goed verstaat ook al komt er nederlands terug. Daarnaast spreken mama en papa engels met elkaar omdat we duidelijkheid wilden voor hem. Tenslotte zeiden we altijd sorry we verstaan je niet want mama / papa spreekt enkel….. vandaar een andere taal. Iets wat ondertussen door hem word verstaan gezien hij ons nu verteld waarover wij spreken… daar gaat onze geheimtaal 😆. Angst voor schoolresultaten zijn er niet want met de testen die men doet vroeg de juf eens wanneer we gingen beginnen met Spaans?. Toen we zeiden dat we dit al deden vanaf de geboorte was ze verbaasd want hij sprak beter dan menig kindje in zijn klas waarvan ouders beide Nederlands waren. Komt dus allemaal goed zolang je maar consequent blijft. Trouwens die privescholen in spanje ? Is dat een britse school? Kind van vrienden heeft dit gedaan in Marbella . Als je kind hoort is het net alsof koningin v Engeland spreekt. Ongelofelijk.

  • Tof Pierre! Gaaf dat het zo goed gaat! En wat slim, dat jullie thuis Engels praten! Daar heb ik nu nooit aangedacht… Dat zal ook goed werken, lijkt me, maar ik geloof niet dat ik dat nu nog zou kunnen gaan doen…

   • Nou dat Engels was omdat we zoiets hadden dat we niet geloofwaardig overkwamen als bv mama zou zeggen mama verstaat je niet want mama is Spaans dus…… als ze vervolgens met papa Nederlands zou spreken of andersom…. vandaar dus een derde taal gekozen om zo dus een verwarring te voorkomen… dat was de eerste gedachte erachter. Nu blijkt ( hij is nu 7 ) dat hij begint ons te vertalen als we Engels spreken….. dus als we af en toe wat wilden vertellen waarvan we natuurlijk niet wilden dat hij het later in publiek zou herhalen….was dat Engels een uitkomst….. dat is nu dus weg 🙂 Daarnaast merk ik dat doordat ik zijn hele leven lang een Limburgs dialect tegen hem spreek hij steeds meer ook Duits begint te verstaan. Tenslotte ligt het Limburgs zeer dicht tegen de Duitse taal aan, zeker omdat wij op 10 km van Duitsland wonen. We liepen wel vaker aan tegen een soort van vooroordeel dat meertalige kinderen achterstand zouden oplopen maar school , testen en andere instanties waar je met een kind in Nederland in aanraking mee komt zijn steeds verbaasd als ze horen dat onze zoon meertalig word opgevoed want dat hadden ze niet gemerkt. Dat geeft natuurlijk een gevoel dat we iets goed gedaan hebben. Natuurlijk is de vraag dan of dit ligt aan onze “werkwijze” met hem en zou dit dan ook werken met alle kinderen of ligt het ook deels aan ons kind. Geen idee of anderen met deze wijze gelijke resultaten behalen.

   • Hier staan ze heel positief tegenover meertalig opvoeden. Sterker nog, de school waar Cristian op zit (inderdaad een Brits systeem), staat bekend om hoge resultaten met twee- en meertaligheid en zien hoe jonger hoe liever. Cristian zit nu natuurlijk nog in de pre-school-jaren (infantil), maar hier spreken ze dus ook al 70% engels en gaan ze ervan uit dat thuis meehelpt met het Spaans. Vanaf 5 jaar zal hij er dan ook nog een paar uur per week Frans bijkrijgen, wat ik persoonlijk geweldig vind, want dan ga ik dat ook weer oppakken. 🙂

    Wat ik zo mooi vind aan deze school, is dat ze heel goed inzien dat we eigenlijk te weinig van onze hersenen gebruiken, dat wij mensen veel meer kunnen en dat hoe vroeger je daarmee begint, hoe beter je een persoon ontwikkelt. Zo geven ze vanaf 4 jaar ook al, op heel spelenderwijze, schaakles! Ze zeggen dat een kind met schaken en ongelooflijke voorsprong krijgt op zijn ontwikkeling. Ik ben benieuwd, kijk het vol verwondering aan en hoop met Cristian mee te kunnen groeien. 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s