9. Dubbel verzekerd?!

Wat fijn dat ik privé verzekerd was en dat ik zou kunnen bevallen in een privé kliniek. Daarmee dacht ik ook dat ik gewoon naar een privé gyneacoloog kon gaan. Dat klopt wel, maar… Ik moest toch ook de route van de sociale verzekering volgen! Dat gaf echt het gevoel dubbel verzekerd te zijn. Dus… Hoe werkt dat nu precies in Spanje?

In principe heeft iedereen hier recht op de sociaal verzekering, dat is dus prima geregeld. De sociale verzekering is een soort van basispakket, maar er zit best veel in. Het grootste verschil zijn de mogelijkheden en daarnaast ook de plek waar je naartoe moet en de daarbij behorende wachttijden. De mogelijkheden bij de privé verzekering zijn divers, er zit veel meer standaard in het pakket. Dit is natuurlijk logisch, want daar betaal je uiteindelijk ook voor.

Met de sociale verzekering ga je naar een “Centro de Salud”, een gezondheidscentrum of beter genoemd: volkskliniek en ook het staatsziekenhuis. Je gaat in de volkskliniek naar een verloskundige en hij/zij verwijst je voor de betreffende onderzoeken door naar een gyneacoloog in het ziekenhuis. Met een privé verzekering ga je dus altijd naar een gyneacoloog in een privé kliniek.

Bij een zwangerschap is het zo dat behoorlijk wat onderzoeken onder het basispakket, de sociale verzekering, vallen. Bloedonderzoeken, uitstrijkjes en 4 echo’s (12 weken, 20 weken, 32 weken en 38 weken) bijv. zitten daar standaard in. Dus ook al ben je privé verzekerd, deze zul je altijd via de sociale verzekering moeten doen. Op deze manier wordt alles centraal geregistreerd m.b.t. de gezondheid van, in dit geval, een zwangere vrouw.

Bij de gyneacoloog via de privé verzekering zul je naar alle waarschijnlijkheid iedere keer dat je komt een echo krijgen en zijn er gewoon meer controles. Wil je ook graag in een privé kliniek bevallen, dan is het prettig al van te voren een privé gyneacoloog te raadplegen. Niet verplicht uiteraard, maar wel raadzaam.

Ik vond het best grappig om beide routes te volgen en zo dus te zien hoe het er aan toegaat. Ik vond het wel ook een beetje apart, want dan denk je privé verzekerd te zijn, moet je nog naar die vervelende volkskliniek met de ellenlange wachttijden! Het geeft echt het gevoel dubbel verzekerd te zijn en dat is soms best irritant. Persoonlijk zou het mij geweldig lijken als die twee beter met elkaar zouden gaan communiceren, maar ik heb het idee, dat je daar in Spanje nog heel lang op kan wachten…

Zonnige groet,
Mama Caroline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s